Jak wybrać właściwy garnek ?

2017-06-01
Jak wybrać właściwy garnek ?
W kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w Twoim domu. Pewnie każdy na pierwszym miejscu wymieniłby sypialnię, ale jeśli w ciągu dnia dobrze nie zjemy to i sen nie będzie spokojny.  Żeby kuchnia była pełnowartościowa potrzebujemy w niej dobrych naczyń do gotowania. Tutaj jedni idą po najmniejszej linii oporu, wybierając proste, tanie garnki. My skłaniamy się ku inwestycji na lata i do tego również Was namawiamy.
Nie chodzi jedynie o to aby wydać więcej na coś co będzie ładne, oczywiście większość z nas jest wzrokowcami. Wyborów dokonujemy patrząc na walory estetyczne przynajmniej równie często jak na walory użytkowe.
Ale żeby garnek na co dzień dobrze się nam sprawiał jak również aby posłużył nam więcej niż 2 lata czyli tyle ile gwarancji daję większość producentów musimy zwrócić uwagę na parę szczegółów.
  1. Źródło ciepła – większość nowych mieszkań wyposażanych jest w kuchnie elektryczne, są już inwestycje mieszkaniowe, które w ogóle nie mają dostępu do gazu. W tej sytuacji coraz częściej i słusznie montowane są kuchnie indukcyjne (jesteśmy ich fanami). To wymaga aby garnek był tak zbudowany, aby kuchenka wzbudziła się po jego wykryciu czyli mówiąc prościej musi być przystosowany do kuchni indukcyjnych tzn. np. mieć wbudowany w dno krążek ferromagnetyczny. Nowoczesne garnki wytwarzane są ze stali o właściwościach ferromagnetycznych jak np. marka garnków Silit. 
  2. Energooszczędność – decydując się na kuchnię indukcyjną nie musimy martwić się o rachunki na prąd gdyż wiele eksperymentów pokazuję, że nie są to droższe źródła ciepła nawet od gazu. Jednakże budowa garnka ma ogromny wpływ na to jak szybko potrwa się zagrzeje. Garnki o jednorodnej budowie rdzenia, będą się nagrzewać całe od dna aż po ranty, dzięki czemu potrawy grzeją się o 30 – 40% szybciej niż w zwykłym garnków nawet z grubym dnem. 
  3. Szkło czy metal ? – mowa o pokrywce, jedni chcą wiedzieć co się dzieję w środku inni wybierają pokrywy metalowe, które wyposażone są w dodatkowe funkcję jak np. kolekcja Silit Nature. W jej metalową pokrywę wbudowany jest system do odlewania wody i odparowywania. 
  4. Z niklem czy bez ? – pierwiastek chemiczny powszechnie stosowany do wyrobu biżuterii, garnków czy sztućców stał się jednym z wielu alergenów. Na szczęście na osób dotkniętych tą przykra przypadłością mamy dobrą wiadomość, są garnki w których możemy gotować bez niklu. Jest to marka Silit i jej powłoka Silargan. Powłoka powstaję przez połączeni stali i ceramiki w bardzo wysokiej temperaturze. Stal nie zawiera niklu kadmu i innych metali ciężkich. 
  5. Pojedyncze czy w zestawie – zestawy czasem nas ograniczają lub narzucają konkretne wielkości, z drugiej zaś strony w zestawie zawsze jest troszkę taniej.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel