Indukcja czy gaz?

Indukcja czy gaz ? To często podstawowy dylemat podczas planowania nowej kuchni. 

Każde ze źródeł ma swoje wady i zalety, my skłaniamy się do kuchni indukcyjnych gdyż w połączeniu z garnkami marki Silit sprawiają się genialnie, tym bardziej, że garnki Silit również z tym rodzajem kuchenek radzą sobie świetnie. Bardzo szybko zagotujesz w nich kazdy rodzaj potrawy. 

Ostatnio pewien eksperyment, kóry wyszedł zupełnie przez przypadek podczas gotowania niedzielnego obiadu pokazał jak to jest w rzeczywistości. W naszej kuchni mamy garnki Silit i garnki innego popularnego producenta. W jednym z nich, tym marki Silit przystąpiliśmy do gotowania zimnego rosołu (garnek o pojemności 6,4 l. linia Nature Green) w drugim wody na makaron, co istotne woda na makaron została nalana z kranu i była bardzo ciepła. Rosół zagotował się szybciej! To dzieki temu, że ciepło w cały garnku rochodzi się od dna po same ranty równomiernie i szybko. 

A oto test energochłonności kuchenki gazowej kontra indukcyjnej.

Zagotowanie 10 litrów wody w garnku przystosowanym do płyty indukcyjnej, zajęło urządzeniu 3 minuty. Świetny wynik. Korzystałem przy tym z pola oznaczonego jako BOOSTER, co według producenta płyty oznacza, że podczas gotowania na to pole przekazywana jest pełna moc (około 3,5 kW).

Płyta gazowa, na największym palniku, poradziła sobie zdecydowanie gorzej. Zagotowanie 10 litrów wody zajęło jej nieco ponad 10 minut. Czas jest zatem ponad trzykrotnie gorszy. A czas – to pieniądz. Plus dla indukcji.

Obserwowałem liczniki, w celu określenia, ile energii w tym czasie zużyły obie płyty. Oto wyniki:

  • Płyta indukcyjna zużyła około 0,090 kWh prądu, co przekłada się na uszczuplenie mojego portfela o jakieś cztery grosze.
  • Płyta gazowa, na zagotowanie wody, zużyła śladową ilość gazu (licznik nawet tego nie zarejestrował), ale podpierając się danymi z instrukcji obsługi mogę założyć, że będzie to koło 0,03 m3. Czyli – w granicach pięciu groszy.

Wynik pokazuję, że płyta indukcyjna wbrew dość powszechnie panującej opinii nie jest droższa w codziennym użytkowaniu od gazu. Na pewno gotowania na indukcji jest zdecydowani szybsze. 

 

A jak działa kuchnia indukcyjna ? (źródło: wikipedia.pl)

Kuchnia indukcyjna – urządzenie służące do gotowania potraw, podgrzewające naczynie w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia kuchennego.

Pod powierzchnią płyty znajdują się cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Przemiana energii elektrycznej na cieplną zachodzi w dnie naczynia w wyniku indukowania prądów wirowych oraz nagrzewania ferromagnetyków przez zjawisko histerezy magnetycznej, dlatego na kuchence mogą być stosowane tylko naczynia wykonane z odpowiednich materiałów. Podgrzane w ten sposób naczynie oddaje ciepło potrawie znajdującej się wewnątrz.

W szybkości grzania kuchenki indukcyjne są szybsze od tradycyjnych i ceramicznych kuchenek elektrycznych, są bardziej energooszczędne niż kuchenki tradycyjne i ceramiczne, a co w wielu zastosowaniach istotne, pozwalają na precyzyjne sterowanie dostarczaniem energii do gotowania, co nie jest możliwe z użyciem innych metod. Indukcja ogrzewa bezpośrednio naczynia, w których zachodzi gotowanie, dzięki czemu płyta kuchenki ogrzewa się jedynie wtórnie od stojących na niej naczyń i jest znacznie chłodniejsza niż w innych typach kuchenek (podczas gotowania w wodzie zawsze ma poniżej 100°), dlatego w kuchenkach indukcyjnych niebezpieczeństwo oparzenia oraz przypalenia potraw, które znalazły się na płycie, jest znacznie mniejsze.

Kuchenki indukcyjne posiadają zabezpieczenia wykrywające zbyt małą ilość materiału ferromagnetycznego w zasięgu działania pola grzejnego. W takim wypadku kuchenka wyłącza się automatycznie. Dzięki temu nie ma ryzyka oparzenia w wyniku trzymania w tym miejscu np. łyżeczki lub innych małych stalowych przedmiotów, które mogłyby się błyskawicznie rozgrzać do wysokiej temperatury. Efektem ubocznym działania zabezpieczenia jest wymóg stosowania naczyń o średnicy większej od podanego przez producenta limitu, wynoszącego kilka–kilkanaście centymetrów w zależności od modelu.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixel